Leeskring

Voor informatie over de leeskring Davidsfonds Hever - Schiplaken - Boortmeerbeek zie onderaan.


Overzicht boeken en data 2023 - 2024

  1. Donderdag 12 oktober 2023: Akira Mizubayashi, Versplinterde ziel
  2. Donderdag 7 december 2023: Roy Jacobson, De onzichtbaren
  3. Donderdag 8 februari 2024: Willem Elsschot, Lijmen en Het Been
  4. Donderdag 18 april 2024: Carmen Laforet, Nada
  5. Donderdag 6 juni 2024: Miguel Bonnefoy, Erfgoed

Korte inhoud van de boeken 2023 - 2024 : PDF document.


Werkjaar 2022-2023: we lezen en bespreken volgende boeken:

  1. Donderdag 6 oktober 2022: Albert Cossery, De trotse bedelaars
  2. Donderdag 8 december 2022: Felix Timmermans, Boerenpsalm
  3. Donderdag 9 februari 2023: Lisa Weeda, Aleksandra
  4. Donderdag 27 april 2023: Stefan Hertmans, De opgang
  5. Donderdag 8 juni 2023: Alex Schulman, De overlevenden

Werkjaar 2021-2022: we lezen en bespreken volgende boeken:

  1. Donderdag 7 oktober 2021: Delia Owens, Daar waar de rivierkreeften zingen (381 blz.)
  2. Donderdag 9 december 2021: Arthur Miller, Focus (221blz.)
  3. Donderdag 10 februari 2022: Olga Tokarczuk, Jaag je ploeg over de botten van de doden (304 blz.)
  4. Donderdag 28 april 2022: Sun-mi Hwang, Het huis met de kersenbloesem (196 blz.)
  5. Donderdag 9 juni 2022: Yaa Gyasi, Verheven koninkrijk (318 blz.)

Informatie leeskring Davidsfonds Hever - Schiplaken - Boortmeerbeek

Praktisch :  De leeskring komt vijfmaal per leesjaar samen, telkens op een donderdag, ten huize van Griet Van Noten-Thienpont, Zij ontvangt ons met drank en koekjes en we vragen een kleine vergoeding van twee euro per samenkomst voor haar welwillende bijdrage. De bespreking start om 20u en duurt ongeveer tot 21.30u.

We lezen dus vijf boeken. Op het einde van elk leesjaar wordt de lijst voor het komende jaar samengesteld met de respectievelijke data. Elke leesgezel kan een voorstel doen. Heeft iemand bijvoorbeeld een goed boek gelezen dat de moeite waard is om in de leeslijst opgenomen te worden? Of heeft hij of zij een lovende recensie over het voorgestelde boek gelezen, een interview met de schrijver in een krant of tijdschrift of hem op de radio horen vertellen over zijn werk. Ook de verantwoordelijke van de leeskring doet een aantal voorstellen. Zij heeft meestal een aantal van de voorgestelde boeken al gelezen zodat ze al wat informatie erover kan geven en polsen of het boek in de smaak zou kunnen vallen.
Soms zitten er vuistdikke boeken tussen maar dat wordt dan gecompenseerd door minder lange boeken op de lijst te plaatsen.

We zijn met z’n vijftienen, allemaal dames en hebben allen de leesmicrobe te pakken. Daarbuiten zijn er ook nog een drietal leden die niet meer actief deelnemen aan de leeskring maar wel nog op de hoogte willen blijven. Dit jaar hebben we drie nieuwe leden mogen ontvangen.

Welke romans?
Niet alle genres of soorten romans komen in aanmerking. Zo lezen we geen spionageverhalen, thrillers, horrorverhalen, sciencefiction of al te populaire romans, hoe groot hun productie en lezerspubliek ook mogen zijn. De romans moeten een literaire waarde hebben. Meestal gaat het om romans die rond die tijd in de belangstelling staan: zij krijgen lovende kritieken, handelen over een interessant thema, hebben een maatschappelijke en/of historische waarde, zijn goed geschreven, de schrijvers hebben er een literaire prijs voor ontvangen. We volgen dus de actualiteit op. Ieder jaar proberen we er ook een klassieker tussen te voegen. We zorgen ervoor dat er altijd een Nederlandstalige auteur(s) op de lijst staat.

Voorbereiding
Voor de voorbereiding zorgt Lutgarde Missoul. De voorbereiding wordt een tweetal weken op voorhand per mail naar de leden opgestuurd. Wie over geen internet beschikt, krijgt de voorbereiding thuis bezorgd. Wat staat er zo al in die voorbereiding? Een schets van het leven van de schrijver, een overzicht en een situering van zijn werk, een samenvatting van het te bespreken boek, een aantal opvallende kenmerken van het werk, bijvoorbeeld de stijl, de opbouw, het thema, een kort overzicht van verwante literatuur en een of twee recensies. Soms zit er ook een vragenlijst bij om de bespreking op gang te brengen en te sturen.